South East Water

"Our WatersEdge corporate headquarters is a dynamic space that fosters innovation and collaboration amongst our employees. Located within the heart of our service region, WatersEdge was purpose built, with sustainability front of mind throughout the design, build and now operational phases of development."

TERRI BENSON

Managing Director, South East Water

Bespoke office building that activates and enhances Frankston’s foreshore for the greater benefit of the local community.

The South East Water project brings together the company’s 700 staff, dispersed across three different locations, into a single purpose-built office in Frankston. The move to a single office targets operational savings of over $20 million and contributes to the rejuvenation of the coastal boulevard of Frankston. The project is an integrated workplace and base building.

The building is designed to complement its location on Frankston’s foreshore and provide a new public facility for the local community – incorporating generous public spaces, cafes and a retail zone along a large verandah which wraps around the building. The building has a domestic scaled entry with an indigenous garden that reflects a ‘beach house’ setting.

To break up the building’s mass and its 100m length, the building is expressed as three parts, articulated externally with differing façades and internally as separate “places” within. A glazed central section opens up the inner workings of the workplace tothe external realm, and provides views out to Port Phillip Bay. A ground stair ascends alongside the external wall providing expansive views – even at the top levels – down to the garden at the base of the building. All service cores are pushed to the east side of the building, enabling the floorplate to open out and maximise stunning bay views to the west, north and south.

BRIEF ELEMENTS

  • Flexibility and adaptability - able to respond quickly to changing customer needs
  • Fostering collaboration and “joined up thinking”
  • Supporting streamlined decision-making open, transparent, inclusive
  • Effective communication and knowledge-management
  • Technology-enabled mobility
  • A dynamic, innovative environment
  • Fostering a strong organisational culture and work ethic
  • Environmental innovation

VALUE ADD

  • Generous public spaces and retail zones to activate and re-energise the boulevard area
  • Service cores pushed back to open up the floorplate to maximise views to Port Phillip Bay
  • Stepping atrium with stair climbing through the space to maximise internal views and promote transparency
  • Designed as a coastal building to accommodate the challenges of its waterfront location
  • Short eight months for all briefing, design and documentation
  • Building embodies company aspirations: the aim of providing a positive legacy and foundation for future success